Iedere leerling
op de juiste plek
Iedere leerling
op de juiste plek
iedere leerling op de juiste plek

Praktijkvakken

Op de Stroom bereiden we onze leerlingen middels praktijkvakken voor op de toekomst. Hierbij gaan we weer uit van onze pijlers wonen, werken en vrije tijd. De leerlingen krijgen instructie en doen werkzaamheden uitgaande van vooraf gestelde leerdoelen en aansluitend bij hun niveau. We beschikken over goed uitgeruste praktijkruimtes waar lessen plaatsvinden en vaardigheden worden geoefend.

In het technieklokaal worden verschillende technieken aangeleerd zoals houtbewerking, verven en solderen. De leerlingen leren gereedschappen te gebruiken en elektrische apparaten te bedienen. Het is ook mogelijk om te sleutelen aan een fiets. In het technieklokaal worden ook mooie voorwerpen gemaakt met bijvoorbeeld mozaïektechnieken.


In het woonhuis vinden verschillende lessen en activiteiten plaats. De leerlingen worden hier voorbereid op (begeleid) zelfstandig wonen. De leerlingen leren tijdens de lessen huishoudkunde een woonkamer, badkamer en slaapkamer schoon en netjes te houden. De leerlingen leren de wasmachine en wasdroger te gebruiken, de was te strijken en op te vouwen. In de keuken van het woonhuis kan een maaltijd bereid worden, maar ook een kopje koffie worden gezet voor je visite. In het woonhuis vinden ook lessen zelfverzorging plaats.


In de keuken vinden kooklessen plaats voor verschillende toepassingen. De leerlingen leren kooktechnieken toe te passen, zoals snijden, koken en bakken. De leerlingen leren voor zichzelf een gezonde maaltijd te bereiden, maar doen ook cateringwerkzaamheden. Er worden luxe broodjes gemaakt, soep voor de medeleerlingen en hapjes voor een receptie. Natuurlijk is het ook erg belangrijk om de hygiëneregels na te leven. De werkruimte moet ook schoon en opgeruimd worden. In de keuken werken ook leerlingen met individuele taken. We noemen dit interne stages. Zij verzorgen de koffie en zetten alles klaar voor de lunch.


In de administratieruimte vinden diverse lessen en werkzaamheden plaats. Er worden kopieeropdrachten uitgevoerd en de post wordt verzorgd, gesorteerd en rondgebracht. De leerlingen leren te werken met diverse apparaten zoals de nietmachine, perforator en de snijmachine.


In de tuin en de tuinkamer worden de groenlessen gegeven. De tuinkamer is een ruimte waar instructie wordt gegeven op tuinwerkzaamheden, maar ook hoe tuingereedschappen goed en veilig gebruikt moeten worden. In de tuin wordt gezaaid, gewied en worden de planten verzorgd. Natuurlijk breekt dan ook de tijd aan om te oogsten. Verder houden we de omgeving rond de school en het plein bij. Struiken en bosjes worden gesnoeid, het plein wordt aangeveegd en de rommel wordt uit de bosjes gehaald.Er vinden nog andere praktijkvakken plaats in diverse ruimtes. Zo geven we atelierlessen waarin we leren producten te maken die bedoeld zijn voor anderen. We maken bijvoorbeeld spaarvarkens en vogels van papier-maché. Er worden ook kaarten en sieraden gemaakt en schilderijen geschilderd. Ook worden handwerktechnieken aangeleerd zoals borduren, breien en naaien. In de zomer worden er buiten op het schoolplein lessen autowassen gegeven.